10 éve dolgozom pszichológusként és foglalkozom gyerekekkel és szüleikkel. Alapdiplomámat 2011-ben a Debreceni Egyetemen, tanácsadó szakpszichológus végzettségemet 2014-ben, az ELTE pszichológia tanszékén szereztem. Jelenleg komplex, integratív gyermekterapeuta képzésben veszek részt.


Már az egyetemi évek alatt kiderült számomra, hogy érdeklődésemhez a gyerekek lelki segítése áll a legközelebb, így már tanulmányaim alatt is vállaltam önkéntes munkát iskola- és óvodapszichológus gyakornokként. 5 éven keresztül főállásban egy pedagógiai szakszolgálatnál dolgoztam, ahol 3-18 év közötti beilleszkedési- magatartás-és viselkedési zavarokkal küzdő kisgyermekekkel és serdülőkkel, valamint szüleikkel foglalkoztam. Ezzel párhuzamosan óvodapszichológusként is tevékenykedtem. Négy éve a Pest megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budapesti Tagintézményében dolgozom szakértői bizottsági tagként, ahol lehetőségem nyílt elmélyedni a pszichés fejlődési zavarok (pl. részképesség-problémák), mentális- és viselkedési zavarok (pl. autizmus), valamint érzelmi-hangulati zavarok diagnosztikájában (pl. aktivitás és figyelemzavar, magatartászavar, szeparációs szorongás).


Terápiás munkámat integratív szemlélet jellemzi, az alkalmazott módszer a gyermek személyiségéhez, fejlődési szintjéhez és a probléma jellegéhez igazodóan választom meg (játékterápia, rajz, imaginációs technikák, és relaxáció, meseterápiás- és művészetterápiás elemek, illetve kognitív- és viselkedésterápiás eszközök). Az integratív módszer a kisgyerekektől a serdülőkig nyújt megoldásokat, de fókuszába tartozik a szülőkkel való aktív munka is. Felnőttekkel pszichológiai tanácsadás keretében foglalkozom.


A gyerekek sokszor tüneteikkel „mondják el” nekünk a nehézségeiket. Más és más területen mutathatnak lelki érzékenységet, emiatt egy nehezebb életperiódusban, vagy nagyobb megterhelés esetén más és más tünetek jelentkeznek.


Hiszem azt, hogy a gyermek öngyógyító képessége működik, ha kap egy olyan elfogadást és biztonságot nyújtó teret, ahol a belső bizonytalanságait, félelmeit, indulatait bátran megmutathatja, feltárhatja belső világát és azokat a pszichológia eszköztárának és a létrejött kapcsolatnak a segítségével feldolgozhatja. Éppen emiatt pszichológusként az a célom, hogy kísérhessem őt ebben a folyamatban, úgy, hogy közben nem akarom „meggyógyítani”, „megjavítani”, „megszerelni”, de segítek neki, hogy abban a környezetben és kontextusban, amiben él, jól tudjon alkalmazkodni, funkcionálni.


Amennyiben a tünetek hosszabb ideig fennállnak, vagy akadályozzák a gyermeket a mindennapi életvitelében, esetlegesen zavarják is őt, akkor elengedhetetlen a megfelelő terápiás kezelés. A terápia célja a gyermek fejlődésében álló akadály elgördítése, hogy a gyermeki fejlődés haladhasson tovább a természetes útján. A segítő beavatkozás során az élmények átélésében, feldolgozásában és a magatartásban megnyilvánuló változás létrehozására törekszem, és ebben a folyamatban döntő szerepe van a játéknak, a kreatív megélésnek.


Számos olyan nehézség van, ami a fejlődés természetes velejárója, ezáltal átmeneti jellegű. Előfordul, hogy a szülő elbizonytalanodik, minden segítő szándéka ellenére elakad a különböző nevelési helyzetekben. Ilyenkor megnyugtatható lehet a szakértő tudása, más szempontokat kapni gyermeke megértése céljából. Ezekben az esetekben sokszor elegendő a szülővel folytatott konzultáció. A pszichológiai segítség teret adhat az érzések tisztázásához, gondolatok rendezéséhez, annak érdekében, hogy  a szülő nagyobb tudatossággal kezelje saját bizonytalanságait és gyermeke feszültségeit. A nevelési tanácsadás során a szülőknek lehetősége nyílik átbeszélni, szakmai segítséget kapni minden olyan nehézséghez, ami a gyermeknevelés során felmerül. Ez lehet egyszeri konzultáció, de a probléma jellegéből fakadóan kiterjedhet több alkalomra is.


Minden gyermek és család életében előfordulhatnak olyan életszakaszok, amelyekben nehezebb a boldogulás, egyfajta elakadás tapasztalható, amikor szükség lehet pszichológusi segítségre. Az alábbiakban néhány olyan gyakori jelenség olvasható, amelyek jelentkezése esetén segíthetek.


Gyerekeknek:

 • alvási nehézségek: elalvási nehézség, éjszakai felriadás, rémálmok

 • szobatisztasággal kapcsolatos nehézségek, éjszakai bepisilés, székelési problémák

 • szeparációs nehézségek: a gyermek nehezen szokik be a bölcsődébe, óvodába, iskolába

 • túlzott önnyugtatás: pl. ujjszopás, onanizálás

 • érzelmi nehézségek: túlérzékenység, sértődékenység, aggodalmaskodás, nyugtalanság, dühkitörések, koncentrációs nehézség

 • viselkedési nehézségek: túlzott félénkség, felnőtteken csüngés, impulzivitás, ellenkezés, agresszivitás

 • jelentős változás a gyermek hangulatában, pesszimizmus, levertség, motiválatlanság, életuntság, érzelmi labilitás

 • szorongásos problémák: erős félelmek, körömrágás, tikkelés, kényszeres szokások, óvoda- és iskolafóbia

 • traumatikus életesemények feldolgozása

 • szomatizálás: lelki eredetű testi panaszok: pl. fejfájás, hasfájás, hányinger (orvosi kivizsgálás szükséges)

 • beilleszkedési és társas nehézségek: túlságosan szorongó vagy agresszív, alkalmazkodási nehézségek, kortárskapcsolatok alakításának zavara

 • iskolai teljesítmény romlása

 • tanulástechnika, tanulásmódszertan fejlesztése


A serdülőknek:

 • önismeret és személyiség fejlesztés

 • önbizalomhiány, önértékelési problémák

 • pályaválasztási tanácsadás


A szülőknek:

 • nevelési kérdések: folyamatos hisztik; a gyermek viselkedése nehezen kezelhető, magatartási gondok, leromlott iskolai teljesítmény

 • életkori sajátosságokkal kapcsolatos bizonytalanság, elakadás: pl. szeparációs szorongás, dackorszak

 • serdülőkori problémák megoldása

 • aktuális élethelyzeti nehézségek: kistestvér születése, testvérféltékenység, konfliktus a szülők között, óvoda- és iskolakezdés, iskolaváltás

 • családi krízisek: válás, krónikus betegség, haláleset a családban

 • szülő – gyermek kapcsolat javítása

 • mozaik családok nehézségei

 • kommunikációs problémák oldása a családban


Célom, hogy támogassam a hozzám forduló gyerekek testi-lelki egészségének helyreállítását, vagy segítsem őket, vagy szüleiket az életükben felmerülő problémáik megoldásában.


Ha időpontot foglalna hozzám, kattitson a Kapcsolat, árak menüpontra!

Petrovits-Juhász Eszter

Petrovits-Juhász Eszter

Tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta jelölt