top of page

Felnőttkori problémák

Szorongásos zavarok

  • Pánikzavar - rohamokban jelentkező heves szorongás, ami légszomjjal, szívdobogás érzéssel, halálfélelemmel jár. Részletesebben.

  • Generalizált szorongás - állandóan jelen lévő szorongás, ami nehezen köthető bármihez. Részletesebben.

  • Fóbiák - irracionális félelem tárgyaktól, helyzetektől (pl. agorafóbia, szociális fóbia, félelem a magasságtól, pókfóbia stb). Részletesebben.

  • Kényszergondolatok, kényszercselekvések - OCD - A kényszergondolatok olyan visszatérő gondolatok, képek, amik betörnek a tudatba és az egyén én-idegennek, nem sajátjának éli meg. A kényszercselekvések olyan tevékenységek, amiket az egyén valamilyen baj elhárításának érdekében, szorongásának oldására tesz, bár annak

Rock in Sand
  • racionalitásában ő is kételkedik (tisztasági kényszerek, pl. kézmosás, ellenőrzési kényszerek, pl. gázcsapok többszöri ellenőrzése, bejárati ajtó fix számú ellenőrzése stb.). Részletesebben.

  • Szociális szorongás - társas helyzetekben jelentkező erős szorongás a megszégyenüléstől, attól, hogy mások mit gondolnak majd. Részletesebben.

  • Poszttraumás stresszzavar - PTSD - traumát követő szorongásos probléma, ahol a traumát átélt személy emlékbetörésektől, folyamatos készénléti állapottól, rémálmoktól és alvászavartól szenved. Részletesebben.

Depresszió

Rossz hangulat, „üresség" érzése, motiváció, energia hiánya, alvási, evési szokások megváltozása (több vagy kevesebb lesz a korábbinál). Negatív gondolatok önmagára, a világra és a jövőre vonatkozóan. Részletesebben.

  • Szülés utáni depresszió - a szülést követő hormonális változások és a kezdeti idők „alvásmegvonása" veszélyeztetetté teszi a kismamákat, hogy depressziót éljenek meg. Itt a fenti tünetek mellett megjelenhetnek agresszív gondolatok, vagy erőteljes aggodalmak a babával kapcsolatban. A szülés utáni depresszió kezelése különösen fontos az anya-gyerek kapcsolat megfelelő alakulása érdekében. Részletesebben.

Alvászavarok - nehézségek az elalvással, átalvással. Reggeli szorongás vagy ébredési szorongás leküzdésében is segítünk. Részletesebben.

Életvezetési problémák, krízis

Bárkinek az életében elérkezhet egy olyan pont, amikor a külső életesemények „feltorlódnak", nehézséget okoz átlátni a helyzetet, megfelelő döntéseket hozni. Ezek az állapotok általában érzlemi válságként is jelentkeznek, enyhébb szorongásos, hangulati, pszichoszomatikus tünetek is megjelenhetnek.

Kapcsolati problémák

A terápiára jelentkezők jelentős részének okoz gondot, hogy közeli kapcsolatokat alakítsanak ki, vagy tartsanak fennt hosszabb időn keresztül, ami miatt sokszor magányosnak, elhagyatottnak érezhetik magukat.

Pszichoszomatikus problémák

A test és a lélek egymással bonyolult kölcsönhatásban áll. Így egyrészt léteznek olyan testi betegségek, amik lelki-érzelmi tüneteket is okoznak, másrészről bizonyos ki nem fejezett érzések, indulatok, konfliktusok testi tünetek képében is jelentkezhetnek. Részletesebben.

Szexuális problémák

A szexuális életben gondot okozhat a vágy, az izgalmi fázis, az orgazmus és az azt követő ellazulás szakasza. A szexuális problémák sok esetben a pár bevonásával kezelhetők a leghatékonyabban. Pszichológiai rendelőnkben ezt teljes diszkrécióval kezeljük. Részletesebben.

Gyerekkori problémák

Szorongás

A gyermekeknél a fokozott aggodalom, készenlét a felnőttekhez hasonló képet mutathat, de előfordulnak tipikusan gyermekkori aggodalmak (félelem a sötéttől, elalvástól, egyedülléttől, iskolai teljesítménytől stb.). Gyerekeknél is jelentkezhetnek pánikrohamok, kényszergondolatok, cselekvések. Részletesebben.

 

Magatartásproblémák

Gyerekek és fiatalok sok esetben az érzelmi feszültségeket, bennük élő indulatokat viselkedéses szinten vezetik le - szóban vagy tettlegesen agresszívebbé válnak. Emögött azonban sok esetben akár depresszió is húzódhat. Részletesebben.

Children's Toys

Fejfájás, hasfájás

Fiatal korban is előfordul, hogy az érzelmi feszültségek testi tüneteket okoznak. Az egyik leggyakoribb ilyen tünet gyerek- és fiatalkorban a fej- vagy hasfájás, ami nagyon gyakran teljesítményhez (pl. iskolai teljesítménnyel kapcsolatos elvárások) vagy iskolai konfliktusokhoz kapcsolódnak. Fontos ugyanakkor figyelembevenni, hogy étel-intolerancia, különösen a hisztamin intolerancia is okozhat ilyen tüneteket. Részletesebben.

Vizelet- és székletürítési problémák

A korábban már szobatiszta gyermek esetén az újra előforduló éjszakai, vagy néha nappali bepisilés, illetve a székletvisszatartás sok esetben érzelmi problémákra utalhat. Az orvosi okok kizárását követően pszichológiai vizsgálatok segíthetnek a háttérben húzódó okok feltárásában. 

Beilleszkedési nehézségek

A bölcsődébe, óvodába, iskolába lépés a legtöbb gyermek számára nagy változást jelent, amihez alkalmazkodnia kell, ez pár hónapig is elhúzódhat. Vannak azonban olyan gyerekek, fiatalok, akik a társas közegekben hosszabb időn keresztül sem boldogulnak. Ennek hátterében számos tényező állhat, melynek feltárása pszichológiai módszerekkel lehetséges.

Iskolafóbia

A beilleszkedési nehézség szélsőséges esete, amikor a gyermek vagy fiatal retteg iskolába menni, reggelente különféle testi tünetet tapasztal meg (pl. fejfájás, hasfájás, hányás, hasmenés, ájulás), hevesen tiltakozik az iskolába indulás ellen. A problémát érdemes minél hamarabb kezelni, mert minél tovább marad el az iskolába járás, annál nehezebb a folyamatot visszafordítani. A pszichológiai kezelés mellett felmerülhet a pszichiátriai kezelés szükségessége is.

Hiperaktivitás (ADHD)

A figyelemhiányos hiperaktivitás tünetegyüttese három területen jelentkezik: a gyermek nem tud tartósan és koncentráltan figyelni, mozgékony és impulzív (nem tud várni, mindent azonnal szeretne). A tünetegyüttes hátterében az idegrendszer eltérő fejlődése, nagyon gyakran a szenzoros integráció zavara áll. A fejlesztést fiatalabb életkorban leginkább a mozgásfejlesztés jelenti. Pszichológiai problémák inkább következményesen alakulnak ki, pl. alacsonyabb önértékelés. Ez már pszichológiai kezelést is igényelhet.

Autizmus spektrumzavar (ASD)

A tipikustól eltérő idegrendszeri fejlődés minőségi eltéréseket okoz az autizmussal élők kommunikációjában és társas kapcsolataiban, továbbá rugalmatlanná teszi a gondolkodást és viselkedésszervezést. Ez gyermekkorban számtalan tünetet okozhat. A spektrum „enyhe" szélén elhelyezkedő gyerekeknél sokszor nehéz a diagnózis felállítása, így esetleg csak későn kapnak szakszerű fejlesztést (a szenzoros integrációt javító fejlesztést, illetve autizmus-specifikus gyógypedagógiai fejlesztést).

Párkapcsolati és családi problémák

Párkapcsolati problémák

Kommunikációs, konfliktuskezelési nehézségek

Gyakran visszatérnek bizonyos viták, melyekben nem sikerül meghallani egymás szempontjait, mindkét fél újra és újra meg nem értettnek érzi magát, nem sikerül elmozdulni bizonyos holtpontokról. A visszatérő kommunikációs- és konfliktusmintázatokban általában felismerhetők a pár tagjainak személyes múltjából, főleg gyerekkorából hozott minták. sérülések, illetve a párkapcsolat dinamikájában is azonosíthatók okok, amik az elakadást okozzák. 

Szexuális problémák

Family Photo Album

Egyik vagy mindkét félnél megjelenő problémák a szexuális vággyal, az izgalmi fázissal, az orgazmus elérésével. E problémák eredhetnek a szexszel kapcsolatos kommunikáció problémáiból, párkapcsolati problémákból, vagy egyik vagy mindkét fél egyéni problémáiból (traumák, önértékelési problémák, nőiességgel / férfiassággal kapcsolatos problémák stb.).

Krízisek, veszteségek feldolgozása

A pár élete során kerülhet nehéz helyezetbe külső események, veszteségek miatt. A krízishelyzetek a párt össze is kovácsolhatják, de van, hogy segítségre van ahhoz szükség, hogy  pár tagjai egymás számára érzelmi támogatást tudjanak nyújtani a nehéz helyzetben.

Családi problémák

Tünethordozó családtag

A családokban gyakran előfordul, hogy az egyik családtag „problémássá" válik, ez nagyon gyakran az egyik gyerek, aki viselkedészavart, evészavart, beilleszkedési problémákat stb. mutat. A probléma azonban sok esetben az egész család működésével kapcsolatos gondokat jelez, az egyik családtag tünete segíti a családot abban, hogy összefogjanak, a figyelem ide terelődik a család egységét fenyegető konfliktusok helyett. Ilyen helyzetben a tünethordozó családtag gyógyulása általában nem tartós, vagy ha az adott családtag jobban lesz, egy másik családtagnál jelennek meg problémák. A tünetet kialakító családi mintázatok, dinamikák feltárása és megváltoztatása családterápia keretein belül lehetséges.

Beteg vagy sérült családtag

Ha a család egyik tagja súlyos testi betegséggel vagy valamiféle sérüléssel él (fogyatékosság, epilepszia, autizmus, daganatos betegségek stb.), az komoly kihívás elé állítja a családi rendszert is. Szükség van a helyzet elfogadására, feldolgozására, a megfelelő erőforrások mozgósítására.

Fejlődési krízisek

A család életében a családi életciklusok váltásai (pl. első gyermek születése, iskolába lépése, kamasz nevelése, gyerekek kirepülése) feszültségekkel járnak, alkalmazkodást igényelnek, aminek sikerességét a hozott minták is befolyásolják. Előfordulhat, hogy az új egyensúly kialakításához a családnak segítségre van szüksége.

bottom of page