Mircse Andrea

Mircse Andrea

Pszichológus, képzésben levő pár- és családterapeuta

Mircse Andrea vagyok, pszichológus és családterapeuta jelölt. Noha még pályám elején járok, kialakulóban van egy személyes elképzelésem a segítő kapcsolat szerepéről. Ahogyan Weöres Sándor leírta:


Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.


Egy pszichológus feladata szerintem tehát nem a létra funkcióját tölti be. A segítő szakember rávezet arra, hogy bennünk van egy létra, és tudjuk használni, tudunk felfele és lefele is menni, ha szeretnénk, de tudunk egy helyben is toporogni. Csak rajtunk múlik, merre mozdulunk el. A kapcsolati rendszereink nagy hatással vannak életünkre, lefele vagy felfele is lökdöshetnek minket. Mi döntjük el, hogy mekkora hatást engedünk ezeknek a kapcsolatoknak, hogy felismerjük-e jelentőségüket és hogy engedünk-e az erős dinamikáknak. Mi döntjük el, hogy felelősséget vállalunk-e a létránk és lépéseink megismeréséért. Ezt a szemléletet alkalmazva segítek az embereknek. Feldmár András ezt úgy fogalmazza meg, hogy


"Figyelmeztetnem kell Hamupipőkét, hogy menjen, és táncoljon."


Én is sokszor érzek hasonlót magammal és másokkal kapcsolatban is. Figyelmeztetnem kell magam, hogyha éppen olyan helyzetben vagyok, ami kellemetlen, és amin változtathatok, hogy váltsak egy olyan helyzetre, ami hasznos és élettel tölt el, mivel ez esetben egy teljesebb élet felé haladhatok. Ugyanígy figyelmeztethetek másokat is, hogy tegyenek így.


Képzések és jövőbeni tervek

Alapképzésemet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (2015-2019) végeztem. Közben Londonban a Goldsmiths Egyetemen Erasmus tanulmányi programon vettem részt, ahol jobban elmélyülhettem a kognitív pszichológiában, ezt segítette később a Synetiq nevű neuromarketing cégnél való részmunkaidős állásom is. Ezután a felnőtt klinikai- és egészségpszichológia szakirányú mesterképzést az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (2019-2021) végeztem el. Ez idő alatt nagyon sokat foglalkoztam újságírással, a Mindset pszichológiai szaklap önkéntes újságírójaként, majd a Hamu és Gyémánt magazin újságíró-szerkesztőjeként is népszerűsítettem a pszichológiát a laikusok, érdeklődők számára. Önkéntes tevékenységet folytattam emellett a Helper Pszichológusoknál, a Vadaskert Alapítványnál is.Pár- és családterapeuta alapképzést végeztem 2020 és 2021 között Debrecenben, Dr. Szükné Streit Marianna szakmai vezetésével. Az Individuálpszichológiai Egyesületnél, Antal Gábor és Dr. Jelinek Katalin kiképzőnél elvégeztem a 150 óra csoportos önismeretet 2019 és 2020 között. Jelenleg egyéni önismeretre járok Kálmos Éva Erzsébet klinikai szakpszichológushoz, sématerapeutához.Most a kispesti Forrásháznak vagyok önkéntes pszichológusa. A Forrásháznál segítő beszélgetések lebonyolítása mellett részt veszek egy önismereti csoporton is. Itt szupervíziót biztosít nekem Dr. Kunsay Gyula pszichoterapeuta, orvos-pszichológus. A Forrásházban Kádár Imre pár- és családterapeuta is mentorál engem. Eközben a Mind 'n' Tér pszichológiai rendelőben 2021-ben kezdtem meg működésemet. A rendelő a Blaha Lujza téren található, így könnyen megközelíthető. Itt szupervíziót biztosít nekünk Rákóczi Emese tanácsadó szakpszichológus és klinikai szakpszichológus. A belváros szívében egyéni tanácsadásra várom szeretettel az életükben elakadt, változtatni kívánó egyéneket.